Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η πορεία μου / Ανακοίνωση συμμετοχής

*****************************************************************
Ελλάδα 2021

Σε δώδεκα μόλις έτη γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια από την Εθνική Επανάσταση. Πού πάμε? Σε ποιά κατεύθυνση? Ποιά Ελλάδα θέλουμε? Με ποιό σχέδιο?
Αυτές είναι οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει η γενιά μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη για να αλλάξουμε τα πράγματα. Δεν έχουμε από κανέναν να περιμένουμε τίποτα. Δεν πρόκειται κανείς να μας χαρίσει το μέλλον. Γιατί, ούτως ή άλλως, έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, βιώματα, αντιλήψεις, στάση και τρόπο ζωής.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα με
ΚΑΘΑΡΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ - ΞΕΚΑΘΑΡΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

*****************************************************************

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ - (επιστολή γνωριμίας)

Κ. Γράψας, αρχιτέκτων περιβαλλοντολόγος

Γεννήθηκα στη Λευκάδα το 1970. Μεγάλωσα στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής και την κεντρική πλατεία. Γνώρισα την πόλη μου 7 ετών με τα ποδήλατα στα σοκάκια. Έπαιξα μπάλα και ‘πόλεμο’ με τις άλλες γειτονιές. Χόρεψα στον Ορφέα για 17 χρόνια, με ψυχή. Δεν έζησα Πολυτεχνείο αλλά με άγγιξε το άρωμά του, αληθινό, ανόθευτο από τους μετέπειτα βολεμένους.

--> Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα από το 1988 έως το 1991.

--> Μην μπορώντας να κατανοήσω τους στόχους και λόγο ύπαρξης του ‘επιτυχημένου επιχειρηματία’ (αυτιστικού μονοσήμαντου ιδιώτη στην υπηρεσία των επιταγών της αγοράς) χωρίς συμμετοχή σε κοινές προσπάθειες της ανθρωπότητας για ποιότητα ζωής με πανανθρώπινες αξίες …

--> …απομακρύνομαι από την Ελλάδα για σπουδές αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας στο Λονδίνο το 1991.

--> Μετά από 8 έτη εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης σε οργανωμένο γραφείο μελετών, μου απονέμεται το πρώτο Δίπλωμα με Διάκριση που απονέμεται σε σπουδαστή σε περίοδο 10 ετών. Παραμένω στη Μεγάλη Βρετανία για εργασία. Συνεισφέρω με άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.

--> Εκπροσωπώ τις αρχιτεκτονικές Σχολές της Μεγάλης Βρετανίας στη Γερμανία με πρόταση πολεοδόμησης γερμανικών πόλεων.

--> Λαμβάνω υποτροφία από το πανεπιστήμιο Cambridge για συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα που αποτελείται από 9 επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Στο ερευνητικό κέντρο του Cambridge μελετάμε τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης και σχεδιασμού. Οι έρευνές μας χρησιμοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το περιβάλλον στις οποίες τα κράτη πρέπει να εναρμονιστούν.

--> Είμαι προσκεκλημένος να παρουσιάσω τις εργασίες μου σε Διεθνή Συνέδρια μέχρι το Σαντιάγκο της Χιλής.



Μάρτης 2002

--> Με τη γέννηση των παιδιών μου επιστρέφω στο νησί μου έτσι ώστε τα παιδιά να μην χάσουν τις ρίζες τους στην παγκοσμιοποιημένη αγορά αλλά και να ξεκινήσουν από εκεί που ξεκίνησα και εγώ, να έχουν μέσα τους Λευκάδα. Επιλέγω τον τόπο μου ως ύψιστη αξία ενάντια σ την καριέρα μου.

--> Εκπληρώνω τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις (ως πατέρας δύο παιδιών) σε μάχιμη μονάδα διαρκούς επιφυλακής, στο Πετροχώρι της Ξάνθης (όχι Άκτια, όχι αεροπορία Λευκάδας κτλ-κτλ).

--> Ξεκινώ ατομικό γραφείο μελετών κατασκευών στην κεντρική αγορά της Λευκάδας. Η ποιότητα του τόπου μου επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωής όλων μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και ευθύνη της εργασίας μας και των ενδιαφερόντων μας. Κτίζω ήπια, βιοκλιματικά.

--> Η εργασία μου παρουσιάζεται σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα.
Μελετώ και συνεισφέρω στην επιστημονική γνώση. Δεν επιλέγω το δρόμο του πλουτισμού μέσω εργολαβιών μαζικής παραγωγής υποβαθμίζοντας την επιστήμη μου και τον τόπο που γεννήθηκα για να παχύνει ο τραπεζικός μου λογαριασμός.

--> Εκλέγομαι πρόεδρος της Οικολογικής Οργάνωσης ‘Οικολογική Πρωτοβουλία Λευκάδας’. Απαιτούμε από το δήμαρχο Λευκάδας συμμετοχή και διαβούλευση για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, την οποία μας αρνείται με απίστευτη ευκολία για Δημοκρατική Χώρα. Η ανάγκη συμμετοχής μου στα κοινά δημιουργείται.

--> Δημοσιεύω άρθρα και εργασίες για το περιβάλλον στον τοπικό τύπο.

--> Παρουσιάζω εργασίες μου σε Συνέδρια και Ημερίδες.

--> Σε συνεργασία με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων εκπονούμε και προσφέρουμε μελέτη για αστική ανάπλαση της ιστορικής μας πόλης. Η προσφορά αγνοείται χωρίς να υπάρχει καλύτερη.
Εκπονώ και προσφέρω μελέτη για την ανάπλαση της παραλίας Λευκάδας. Η προσφορά αγνοείται χωρίς να υπάρχει καλύτερη.
Εκπονώ και προσφέρω μελέτη για παιδικό Σταθμό του Δήμου Λευκάδας. Η προσφορά αγνοείται χωρίς να υπάρχει καλύτερη.

--> Οργανώνω με τη στήριξη του Πρόεδρου της ΤΕΔΚ Γιώργου Κούρτη, ημερίδα στη Λευκάδα με ομιλητές σύσσωμη τη Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τα κτήρια μηδενικής ενέργειας, τη Γενική Γραμματέα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και το σημερινό Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας .

--> Εμπλέκομαι στην ποδοσφαιρική ομάδα του Τηλυκράτη ως πρόεδρος, με σκοπό να σωθεί η ομάδα από τη διάλυση, μέχρι να βρει το δρόμο της.

--> Εκλέγομαι με πλειοψηφία στην Εκτελεστική Γραμματεία του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) εκπροσωπώντας και συντονίζοντας τη δράση 89 οργανώσεων από όλη την Ελλάδα. Εργάζομαι επί θεμάτων Διοίκησης, Διαβούλευσης και συντονισμού διαφορετικών ομάδων συμφερόντων με σκοπό την κοινή δράση για θέματα περιβάλλοντος. Αντιτίθεμαι προσωπικά και επιτυχώς σε όποιες προσπάθειες χειραγώγησης του ΠΑΝΔΟΙΚΟ από πολιτικά κόμματα. Επανεκλέγομαι με πλειοψηφία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.



--> Εκπροσωπώ την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στις Βρυξέλες με συνεισφορά σε εκθέσεις-προτάσεις για τη δημιουργία των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για το Περιβάλλον. Δεχόμαστε ευχαριστήρια επιστολή από τις Βρυξέλες καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα προσέφερε συνεισφορά με συγκεκριμένο λόγο και προτάσεις.

--> Εκλέγομαι στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λευκάδας με απόλυτη πλειοψηφία.

--> Συνεργάζομαι με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη δημιουργία των κανονισμών και Τεχνικών Οδηγιών βιώσιμου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα εφαρμοσθούν σύντομα στη χώρα μας. Συμμετέχω σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη και επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ελλάδας, εκπροσωπώντας τους Αρχιτέκτονες, σε ημερίδες πανελλαδικά για την ενημέρωση των μηχανικών.

--> Παλεύω ενάντια στο εργοστάσιο ανεμογεννητριών στη Νότιο Λευκάδα καθώς η παρθένα αυτή περιοχή μπορεί να μας ζήσει τουριστικά για τα επόμενα 40 χρόνια και καθώς επί μία δεκαετία οι Ισπανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, έχουν αποτύχει παταγωδώς να μας παρουσιάσουν όφελος στον τόπο, περιβαλλοντικό ή οικονομικό, μεγαλύτερο από αυτά που θα χάσουμε.

--> Συμμετέχω ως εκπρόσωπος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στο εταιρικό σχήμα για την εφαρμογή του πρότυπου προγράμματος Μικραινεργείν στην πόλη της Κέρκυρας.

--> Εκλέγομαι στην Εθνική Αντιπροσωπία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδας και συμμετέχω στην Ευρωπαϊκή Διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχιτεκτόνων για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εναρμόνιση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών, καθώς η συμμετοχή είναι προτιμότερη από τα παράπονα.

--> Ιδρυτικό Μέλος της Ομάδας για φιλικά προς το περιβάλλον κτήρια του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδας.

--> Εκλέγομαι για δεύτερη διετία στο Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λευκάδας και τιμούμαι με τη θέση του Προέδρου.

--> Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ)

--> Εκλέγομαι στην Αντιπροσωπία του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου και Λευκάδας.

--> Εντάσσομαι στην Ερευνητική Ομάδα του τέως Προέδρου του 5ου Τμήματος του Συμβούλιου της Επικρατείας Μιχαήλ Δεκλερή με αντικείμενο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Παράκτιων Περιοχών, με σκοπό να αποκτήσω τα εργαλεία να βοηθήσω τον τόπο μου.

--> Τον Αύγουστο του 2010 προσφέρω στο Δήμο Λευκάδας τεχνογνωσία και ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιώσιμη ανάπλαση της πόλης μας την οποία ο Δήμος Λευκάδας (συμβουλευόμενος από αγνώστους κύριους με κουστούμια) επιδεικτικά αγνοεί, προτείνοντας κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών και ανάπλαση παραλίας, με σίγουρες τις πιθανότητες να χαθεί η χρηματοδότηση για τον τόπο μας. Η Δημοκρατία μας εμπαίζεται βάναυσα στη Χώρα που γεννήθηκε και αποφάσισα να ζήσω. Επισφραγίζεται η ανάγκη του προσωπικού μου αγώνα ενάντια σε όσους καταπατούν την αξιοπρέπειά όλων μας.

--> Αναγνωρίζοντας την τεράστια ευθύνη όλων μας σε καιρούς όπου οι Νόμοι και τα σχέδια της Αγοράς κατατροπώνουν Κράτος, Πολιτική, Κοινωνική Πρόνoια, Επιστημονική Γνώση, Κοινωνία των Πολιτών Περιβάλλον και τα ίδια τα παιδιά μας,

--> συντάσσομαι με τον μόνο υποψήφιο για τη Δημαρχία του τόπου μου, που είναι ανελλιπώς παρων στη Λευκάδα, δεν χρησιμοποιεί γενικευμένα και δυσεπίλυτα προβλήματα της παγκόσμιας κοινότητας και επικοινωνιακά τρυκ ως τεκμηρίωση για την εκλογή του στο Δήμο, και προπάντων

--> κρίνω ότι μέσω της αποδεδειγμένης Διοικητικής εμπειρίας και οργανωτικής ικανότητας,

--> μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλότερη και σταθερότερη πορεία στη συλλογική προσπάθεια για τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων αγαθών και προοπτικών, στις δύσκολες εποχές που έρχονται.

--> Διότι στην εποχή που ξεκινά, η σοβαρότητα, η ουσιαστική γνώση, η αξιοπρεπής συμμετοχή στα Κέντρα Αποφάσεων, τα σταθερά αντανακλαστικά, η διοικητική γνώση, η επιστημονική ανάλυση και η ομαδική εργασία θα μας είναι απαραίτητα όσο ποτέ.

--> Επειδή οι προσωπικές μας επιλογές ζωής και δράσης στέκουν μπροστά από οποιαδήποτε προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών με κορώνες και επικοινωνιακά τρυκ, αυτές τις επιλογές μου και τη δράση μου προτάσσω ως τεκμηρίωση του καλέσματός προς όλους για στήριξη της προσπάθειάς μου.

--> Ο συντηρητισμός με τις παραλλαγές του και ο σκοτεινός δήθεν-μη-κομματικός πειραματισμός διαμαρτυρίας που προτείνονται ως εναλλακτικές λύσεις, στην εποχή των τρομακτικών αλλαγών που θα βιώσουμε δεν αποτελούν εγγυήσεις ασφάλειας, για την πορεία μας, το αντίθετο μάλιστα.

--> Στηρίζω τον ΚΩΣΤΑ ΑΡΑΒΑΝΗ στη Λευκάδα και το συνάδερφο αρχιτέκτονα ΗΛΙΑ ΜΠΕΡΙΑΤΟ στην Περιφέρεια

--> για ένα σύστημα προοδευτικό, σταθερό και διοικητικά ικανό, που θα επιτρέψει, εφόσον επιλεγώ από τους συμπολίτες μου, να εργαστώ για το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, την επιστημονική γνώση, τη διαβούλευση, το σχεδιασμό, τη Δημοκρατία και την ισότιμη ενεργή συμμετοχή μας στην Ευρώπη των πολιτών.

Με εκτίμηση
Κώστας Γράψας
Αρχιτέκτων περιβαλλοντολόγος πανεπ. Cambridge

.