Σε περίπου 15 εκατ. στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας
Μπαίνουν κανόνες για τη δόμηση στην αγροτική γη
Fast αποκλεισμό από κάθε επενδυτική και οικιστική δραστηριότητα περίπου στο 40% της γεωργικής γης βάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθορίζοντας τα κριτήρια, με τα οποία θα αξιολογηθεί και θα προστατευτεί η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Την ώρα που ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης σχεδιάζει τις γρήγορες λεωφόρους του χρήματος, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια των μεγάλων επενδυτών, δύο συνάδερφοί του (μία νυν και μία τέως υπουργός) θέτουν τους κανόνες και τα όρια σε περίπου 15 εκ. στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, στην οποία θα απαγορευτεί κάθε οικιστική ή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με την ίδια γραμμή συντάσσεται και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι στην γη υψηλής παραγωγικότητας θα πρέπει να απαγορευτεί η δόμηση.
Η υπουργική απόφαση που συνυπέγραψαν στις 3 Σεπτεμβρίου, η πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνα Μπατζελή και η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, επιδιώκει να προστατεύσει τις γεωργικές γαίες σε όλη την Ελλάδα και να επιλύσει μία εκκρεμότητα δεκαετιών καθώς η προσπάθεια για την οριοθέτησή τους πρωτοξεκίνησε το 1983 και αν όλα πάνε καλά εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.
Δραματική η συρρίκνωση της αγροτικής γης
Ο μόνος συμβιβασμός που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κ. Μπιρμπίλη και τον οποίο υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν βλέπουν με καλό μάτι, είναι να επιτραπούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις περιοχές αυτές.
Τεκμηριωμένα στοιχεία δεν υπάρχουν αλλά σε όλη την χώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν 38 εκ. στρέμματα γεωργικής γης από τα οποία τα 15 εκ. ανήκουν στην κατηγορία α΄ ποιότητας (υψηλής παραγωγικότητας).
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Κατζηλάκη Γενικό Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας του υπουργείου, ο οποίος αποτελεί και τον κύριο συντονιστή του εγχειρήματος, η γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί ένα ιδιαίτερο φυσικό πόρο, στον οποίο περιλαμβάνονται τα πιο παραγωγικά εδάφη της ελληνικής επικράτειας (επίπεδα, πεδινά, αρδευόμενα).
Τα τελευταία χρόνια όμως, τα εδάφη αυτά υφίσταnται δραματική μείωση, εξαιτίας της μεγάλης οικιστικής, τουριστικής ανάπτυξης αλλά και έργων υποδομής (οδοποϊας, βιομηχανία κ.α).
Ειδικά σε νησιωτικές περιοχές η γη υψηλής παραγωγικότητας έχει μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα και άλλες ξενοδοχειακές υποδομές ενώ σε περιοχές όπως η Βοιωτία, η Μαγνησία και η Καρδίτσα έχει παραχωρηθεί για βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Θα προτείνονται καλλιέργειες
με βάση τις κλιματικές συνθήκες
Για τον καθορισμό των κριτηρίων και την επιβολή κανόνων στην γη υψηλής παραγωγικότητας χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικά δεδομένα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και των διευθύνσεων αγροτικής ανάπτυξης, του υπουργείου με τα οποία θα οριοθετηθεί η γεωργική γη σε όλη την επικράτεια και στην συνέχεια θα απεικονιστεί σε ψηφιακούς χάρτες.
Με τους χάρτες αυτούς που αργότερα θα εμπλουτιστούν με γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), θα μπορεί για παράδειγμα το υπουργείο να παρέχει πληροφορίες για καλλιέργειες με βάση τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής οι οποίες θα μπορούν να καθοδηγήσουν τους αγρότες και να συμβάλλουν μελλοντικά στην αύξηση του εισοδήματός τους.
Για την κατηγοριοποίηση σε ποιότητες (υψηλής, μεσαίας και απλής παραγωγικότητας) της αγροτικής γης λαμβάνονται υπόψη κριτήρια που συνδέονται με την άρδευση, τον αναδασμό, την συγκρότηση φυσικών ενοτήτων από καλλιέργειες με τοπικά χαρακτηριστικά (π.χ ελαιώνας Άμφισσας, δενδροκομικές καλλιέργειες Πηλίου, λεμονοδάσος Πόρου κ.α) καθώς επίσης και με την παραδοσιακότητα (κρόκος Κοζάνης, μαστιχόδεντρα κ.α) το νησιωτικό χαρακτήρα αλλά και τη γειτνίαση με προστατευόμενες περιοχές.